Dobra włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują rzadsze potrawy – canelloni, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską warto przyjrzeć się kilku cechom: jak wiele półproduktów rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu są również mniej znane potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz jedzenie z różnych części kraju. Najlepsza włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski smak.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Obiad na włoską modę koniecznie musi zawierać również aperitiff. Lampka białego wina to we Włoszech reguła. Italian Cuisine Krakow Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia a także monti z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi posiadać różnorodny wybór win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która umie przygotować nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film