Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, które proponuje kuchnia z Europy na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. włoski kucharz Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, ravioli i szeroki wybór deserów – np. granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film